Wat is slaap?
Slaap is een bewustzijnstoestand, net als wakker zijn. En hoewel we weten dat deze bewustzijnstoestanden heel anders zijn, lijken ze op het moment dat we erin verkeren allebei even echt.
De bewustzijnstoestand waarin we ons bevinden wordt in de hersenen bepaald en hierin is een belangrijke rol weggelegd voor neurotransmitters als seratonine en noradrenaline.
Zij bepalen welke delen van ons brein aan en uit staan en regelen daarmee in welke bewustzijnstoestand we ons bevinden.
Slaapfasen
De slaap-waakcyclus wordt grotendeels bepaald door onze interne biologische klok. Deze creëert een circadiaans ritme voor ons lichaam dat gemiddeld genomen ongeveer 24 uur per dag behelst.
Als we eenmaal in slaap zijn gevallen, dan volgen verschillende slaapcycli elkaar op. Elke slaapcyclus duurt tussen de 90 en 120 minuten en bestaat uit zowel non-REM als REM slaap.
In de non-REM slaap is het belangrijkste doel lichamelijk herstel. De REM slaap is voornamelijk gericht op het verwerken van emoties. Dit is ook het deel van de slaap waarin we dromen.
Belangrijk?
Slaap is cruciaal voor je dagelijks functioneren. En hoewel ieder mens een eigen, unieke slaapbehoefte heeft, is goed slapen voor ons allemaal even belangrijk.
Een gezonde nachtrust herstelt je energieniveau, versterkt je immuunsysteem en zorgt voor een goede hersenfunctie. Maar wist je dat de kwaliteit van je slaap ook impact heeft op je emoties en hoe je gedurende de dag op dingen reageren?
Dat komt omdat goede slaap zorgt voor een normale activiteit van de amygdala. Daardoor kunnen we beter nuanceren en vervallen we niet in primitieve vecht-vlucht reacties.